Afrikanmarabu (Leptoptilos crumeniferus)

Afrikaniibishaikara (Mycteria ibis)

Afrikaniibishaikara (Mycteria ibis) on kattohaikaroiden heimoon kuuluva haikaralintu.

Afrikaniibishaikara on 95-105 senttimetriä pitkä ja sen siipiväli on 150-165 senttimetriä.

Linnun naama on väritykseltään punainen tai joskus osittain oranssi. Keltaisen nokan pää on muuta nokkaa tummemman oranssinkeltainen. Jalat ovat punaiset. Linnun höyhenpuku on pääasiassa valkoinen, siivissä, hartioilla ja selässä on vaaleanpunainen sävy. Pyrstö on musta ja siipisulat mustavalkoiset.

Amboseli, Naivasha, Nakuru & Tsavo West, Kenia

Afrikaniibishaikara @ Naivasha Afrikaniibishaikara @ Amboseli Afrikaniibishaikara @ Amboseli Afrikaniibishaikara @ Nakuru Afrikaniibishaikara @ Tsavo West

Afrikanmarabu (Leptoptilos crumeniferus)

Afrikanmarabu (Leptoptilos crumeniferus) on marabujen sukuun kuuluva kookas haikaralintu, jota tavataan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Afrikanmarabun ruumiinpituus on 150–152 senttiä ja paino 7–9 kiloa. Siipiväli voi olla jopa 3 metriä. Se on ruumiinrakenteeltaan roteva ja suurinokkainen. Afrikanmarabu on kookkaimpia lentokykyisiä lintuja. Sillä on suuri, kartiomainen nokka. Naaraat ovat tavallisesti uroksia pienempiä, mutta sukupuolten värityksessä ei ole eroja.

Afrikanmarabu on raadonsyöjä, mutta saalistaa myös elävää ravintoa, kuten kaloja, heinäsirkkoja, termiittejä, matelijoita, sammakkoeläimiä, pieniä nisäkkäitä, lintuja ja krokotiilin poikasia. Afrikanmarabut käyttävät hyväkseen ruohikkopaloja liikkuen etenevän tulen edellä ja napaten tulta pakenevia eläimiä. Päivittäinen ravinnontarve on yli 700 grammaa.

Mara Naboisho, Masai Mara & Tsavo West, Kenia

2014: Afrikanmarabu @ Naivasha 2014: Afrikanmarabu @ Naivasha 2014: Afrikanmarabu @ Tsavo West 2014: Afrikanmarabu @ Tsavo West 2014: Afrikanmarabu @ Mara Naboisho 2014: Afrikanmarabu @ Mara Naboisho 2014: Afrikanmarabu @ Masai Mara 2014: Afrikanmarabu @ Masai Mara

Tarangire & Lake Manyara, Tansania

2009: Afrikanmarabu @ Tarangire 2009: Afrikanmarabu @ Tarangire 2009: Afrikanmarabu @ Lake Manyara 2009: Afrikanmarabu @ Lake Manyara

Afrikansatulahaikara (Ephippiorhynchus senegalensis)

Afrikansatulahaikara (Ephippiorhynchus senegalensis) on lintu, jolta puuttuu kurkunpään lihakset eivätkä ne pysty juuri ääntelemään.

Afrikansatulahaikaralla on valkoinen rinta, jossa paljas punainen iholaikku. Linnun kaula, pää, osa höyhenpeitteestä ja pyrstö ovat mustia. Nokka on pitkä punainen, jossa musta raita ja keltaiset heltat. Naaras on koirasta pienempi, ja sen iiris on keltainen.

Pituus koiras 145–150, naaras n. 130 cm, siipiväli 240–270 cm ja paino 5–7 kg.

Tarangire, Tansania

2009: Afrikansatulahaikara @ Tarangire 2009: Afrikansatulahaikara @ Tarangire

Kattohaikara (Ciconia ciconia)

Kattohaikara (Ciconia ciconia) on kattohaikaroiden heimoon kuuluva lintulaji. Suuressa osassa Eurooppaa kattohaikaraan suhtaudutaan myötämielisesti, ja paikoin haikaraa pidetään jopa hyvän onnen tuojana. Sen vanha suomenkielinen nimitys oli valkea tuonenkurki. Nykyisen nimensä mukaisesti kattohaikara pesii usein katoilla. Niiden väitetään tuovan vauvoja silkkinyyteissä kotiin.

Pituus on 100-110 cm, siipiväli 195-215 cm ja paino 2,3-4,4 kg.

Kattohaikara on lähes kokonaan valkoinen, ainoastaan siipisulat ovat mustat. Lisäksi haikaralla on pitkä punainen nokka ja jalat.

Jalat ovat pitkät ja muihin haikaroihin verrattuna tukevat.

Ngorongoro, Tansania

2009: Kattohaikara @ Ngorongoro

Piispahaikara (Ciconia episcopus)

2014: Piispahaikara @ Tsavo West

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Haikaralinnut Ciconiiformes
Heimo: Kattohaikarat Ciconiidae