Riikinkukko (Pavo cristatus)

Kanalinnut (Galliformes) on lintujen lahko, johon kuuluu noin 250 lajia eri puolilla maailmaa. Ne ovat vartaloltaan tukevia lintuja, joilla on vahva kaula ja lyhyt, paksu nokka. Pienikokoisimpia kanalintuja ovat viiriäiset, suurimpia kalkkunat. Monia lajeja on kesytetty ja tarhataan joko lihan tai munien takia. Suomessa esiintyy kahdeksaa eri kanalintulajia.

Osassa uusimpia luokituksia hokot ja isojalkakanat on sijoitettu erilliseen Craciformes-lahkoon, vaikka perinteisesti niitä on pidetty kanalintuina.

Fasaani (Phasianus colchicus)

Fasaani (Phasianus colchicus) on suurehko ja värikäs, alkuperältään aasialainen peltokanalintu, jota on istutettu moniin maihin riistalajiksi. Se on kestävä ja sopeutuva ja siksi sitä on levitetty lähes ympäri maapallon, myös Suomeen. Fasaani viihtyy hyvin asutusten lähistöllä.

Helsinki

2014: Kana Mustikkamaalla 2009: Kukot Viikissä

Keltakurkkufrankoliini (Francolinus leucoscepus)

Keltakurkkufrankoliini @ Meru Keltakurkkufrankoliini @ Meru Keltakurkkufrankoliini @ Samburu Keltakurkkufrankoliini @ Samburu Keltakurkkufrankoliini @ Samburu Keltakurkkufrankoliini @ Samburu Keltakurkkufrankoliini @ Amboseli Keltakurkkufrankoliini @ Amboseli Keltakurkkufrankoliini @ Amboseli Keltakurkkufrankoliini @ Amboseli

Punakurkkufrankoliini (Francolinus afer)

Punakurkkufrankoliini (Francolinus afer) on frankoliinien sukuun kuuluva afrikkalainen kanalintu.

Linnun pituus on noin 35–38 senttimetriä. Höyhenpeite on muualta ruskea, mutta kaulan alueelta punainen. Jalat ja silmien ympäristö ovat punaiset.

Punakurkkufrankoliini elää itäisen ja eteläisen Afrikan kosteilla alueilla tiheiköissä.

Masai Mara, Kenia

Punakurkkufrankoliini

Riikinkukko (Pavo cristatus)

Riikinkukko eli intianriikinkukko (Pavo cristatus) on luonnonvaraisena Etelä-Aasiassa tavattava suurikokoinen kanalintu. Laji on kesytetty ja sitä pidetään eläintarhoissa ja puutarhoissa ympäri maailmaa.

Riikinkukkokoiraat voivat kasvaa 2,3 m pitkiksi ja pidentyneiden pyrstösulkien pituus on yli puolet linnun kokonaispituudesta. Koiraan pyrstö voi kasvaa noin 1,5 metrin mittaiseksi. Täysikasvuinen koiras painaa 4–6 kg. Naaras kasvaa harvoin yli metrin mittaiseksi ja painaa 2,75 –4 kg. Koiraan pyrstön pidentyneet sulat ovat väriltään vihreät ja niissä on pronssinväriset ja siniset silmäkuviot. Koiraan pitkä kaula on väriltään kiiltävän sininen ja päälaella on sininen töyhtö.

Karen, Nairobi

Riikinkukko

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Lisää kanalintuja (Galliformes):
Helmikana (Numida meleagris)
Viiruhelmikana (Acryllium vulturinum)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kanalinnut Galliformes