Thomsoningaselli (Eudorcas thomsonii)

Gasellit (Antilopinae, kreikan sanasta 'kukkasilmäiset') on onttosarvisten (Bovidae) alaheimo, johon kuuluu useita Aasiassa ja Afrikassa eläviä lajeja. Useimmilla lajeilla on kevyt ruumiinrakenne ja erityisen sirot jalat.

Dikdikit (Madoqua)

Dikdikit (Madoqua) ovat pieniä onttosarvisten heimoon kuuluvia sorkkaeläimiä. Täysikasvuisten yksilöiden säkäkorkeus on 30–40 senttimetriä ja paino 3–5 kiloa. Dikidikien tuntomerkkejä ovat vaaleat laikut silmien ympärillä ja pitkulainen kuono. Uroksella on pienet ja pystyt, noin 7,5 cm pitkät sarvet. Lajien naaraat ovat hieman uroksia kookkaampia.

Dikdik @ Samburu Dikdik @ Samburu Dikdik @ Tsavo West Dikdik @ Tsavo West Dikdik @ Tsavo West Dikdik @ Tarangire

Kalliohyppijä (Oreotragus oreotragus)

Kalliohyppijä (Oreotragus oreotragus) on pieni afrikkalainen antilooppilaji. Nimensä mukaisesti se elää kivisillä ja kallioisilla alueilla. Levinneisyys ulottuu Etiopiasta Kapin niemimaalle. Kalliohyppijä on sukunsa ainoa laji ja sen kehityslinja on saattanut erota muista onttosarvisista jo mioseenikauden alussa. Kalliohyppijä-nimitys tulee hollannin tai afrikaansin kielen sanasta Klipspringer, joka sananmukaisesti tarkoittaa kalliohyppijää. Laji liikkuu eniten varhaisaamulla ja myöhäisillalla, ja elää yleensä pareittain tai pieninä ryhminä.

Kalliohyppijä on pienehkö sorkkaeläin. Se on 75–115 senttimetrin pituinen ja 10–18 kilon painoinen. Säkäkorkeus on 45–60 senttiä ja hännän pituus 7–13 senttiä.

Kalliohyppijä @ Tsavo West

Thomsoningaselli (Eudorcas thomsonii)

Thomsoningaselli (Eudorcas thomsonii, aiemmin Gazella thomsonii) on keskikokoinen itäafrikkalainen gaselli, jolla on solakat raajat ja siro ruumis.

Muiden gasellien tavoin thomsoningaselli on ylhäältä kullanruskea ja alta valkoinen. Niiden sarvet ovat mutkalla, ja niissä on rengasmaisia paksunnoksia. Sekä uroksella että naaraalla on sarvet. Thomsoningaselli liikkuu savannilla jopa tuhansien eläinten löyhinä laumoina. Tällaisellä avomaalla niiden on oltava valppaina joka hetki, jotteivät päätyisi petojen saaliiksi. Thomsoningaselli nukkuu korkeintaan tunnin päivässä, ja senkin korkeintaan viiden minuutin mittasina pätkinä. Thomsoningaselli tulee sukukypsäksi kaksivuotiaana. Yleensä naaras synnyttää yhden poikasen kerrallaan noin puolen vuoden välein.

Kenia (Amboseli, Mara Naboisho, Masai Mara)

Thomsoningaselli @ Amboseli Thomsoningaselli @ Amboseli Thomsoningaselli @ Amboseli Thomsoningaselli @ Mara Naboisho Thomsoningaselli @ Masai Mara Thomsoningaselli @ Masai Mara

Ngorongoro, Tansania

Thomsoningaselli @ Ngorongoro Thomsoningaselli @ Ngorongoro

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Onttosarviset Bovidae
Alaheimo: Gasellit Antilopinae