Tuhkahyyppä (Vanellus senegallus)

Hyypät (Vanellus) on rantalintujen lahkoon ja kurmitsojen heimoon kuuluva lintusuku.

Afrikassa havaittuja hyyppiä

Tuhkahyyppä @ Masai Mara Seppähyyppä @ Tarangire Seppähyyppä @ Tarangire Kynsihyyppä @ Lake Manyara Kynsihyyppä @ Lake Manyara

Lisää aiheesta:
Lake Manyara, Tansania
Tarangire, Tansania

Kruunuhyyppä (Vanellus coronatus)

Kruunuhyyppä @ Mara Naboisho Kruunuhyyppä @ Masai Mara Kruunuhyyppä @ Masai Mara Kruunuhyyppä @ Tarangire

Töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus)

Töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus) on kurmitsojen heimoon kuuluva rantalintu, joka on tavallinen lauhkeassa Euroopassa ja jota esiintyy pesimäaikaan myös Aasian lauhkeilla alueilla.

Töyhtöhyyppä on muuttolintu ja lajin koko esiintymisalueella esiintyy muuton aikana suuria parvia. Talvehtimisalueet ovat Pohjois-Afrikassa, Pohjois-Intiassa ja Kiinassa. Muutto tapahtuu päiväsaikaan. Suomalaiset hyypät talvehtivat Länsi- ja Lounais-Euroopassa. Keväällä se on varhaisimpia muuttolintujamme, saapuen jo maaliskuun alusta alkaen. Syysmuutto alkaa jo varhain kesäkuussa, jolloin pesimättömät ja pesinnässä epäonnistuneet linnut muuttavat pikku parvina lounaaseen. Syysmuutto päättyy vähitellen, ja lokakuussa tavataan viimeiset muuttajat.

Töyhtöhyyppä on kahlaaja, joka pesii avoimilla matalakasvuisilla alueilla ja se myös suosii melko kosteita alueita. Se tekee pesän maahan ja munii 4 munaa. Haudonta kestää 4 viikkoa, sekä naaras että koiras hautovat. Pesäänsä ja poikasiaan laji puolustaa meluisasti ja hyökkäävästi suuriakin tunkeilijoita vastaan. Poikaset ovat pesäpakoisia ja oppivat lentämään noin kuukauden ikäisinä.

Töyhtöhyypän ravinto koostuu pääasiassa hyönteisistä, nilviäisistä, madoista ja muista pienistä selkärangattomista.

Töyhtöhyyppä @ Laajalahti Töyhtöhyyppä @ Laajalahti Töyhtöhyyppä @ Laajalahti Töyhtöhyyppä @ Laajalahti Töyhtöhyyppä @ Laajalahti Töyhtöhyyppä @ Laajalahti Töyhtöhyyppä @ Laajalahti

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Alalahko: Kahlaajat Charadrii
Heimo: Kurmitsat Charadriidae
Suku: Hyypät Vanellus