Suopursu ja kukkakärpänen

Karhunkierros on Oulangan kansallispuistossa kulkeva vaellusreitti, jonka pohjoisia lähtöpisteitä on Hautajärvi ja Ristikallio ja eteläinen lähtöpiste on Ruka. Reitti kulkee sen verran lähellä valtateitä, että monet sen nähtävyydet ovat helposti päiväretkeilijöidenkin ulottuvilla. Olen kahtena vuonna (2005 & 2007) tullut vaeltaneeksi tuon vaellusreitin kesäkuussa, kertaalleen (2007) tehnyt päiväretken Karhunkierroksen nähtävyyksiin kuuluvalle Oulangan kanjonille ja kerran (2012) käynyt kiertämässä Karhunkierroksen keskiosiin sijoittuvan Pienen Karhunkierroksen päiväretkenä.

Alla lista reitin (kulkusuunta pohjoisesta etelään) nähtävyyksistä ja majapaikoista, joissa on tullut vietettyä jossain vaiheessa aikaa.

Perumakoski (telttapaikka)

Perumakoski (telttapaikka) Perumakoski (telttapaikka)

Perumakosken kohdalla paikan positiivisin puoli on paikan editse kulkeva joki. Pohjoiseen matkatessa tämä on viimeinen hyvä pysähdyspaikka ennen Hautajärvelle saapumista ja jos matka jatkuu sieltä vielä eteenpäin, niin seuraava hyvä paikka on Tervalammin kota. Etelään päin mennessä kannattaa pohtia, että kannattaisiko kuitenkin vielä katsastaa Rupakivi ja jatkaa sen jälkeen reitin varrelle tulevalle laavulle (joka kylläkin sijaitsee suon ja joen välisellä penkereellä).

Rupakivi (nähtävyys)

Rupakivi (nähtävyys) Rupakivi (nähtävyys) Rupakivi (nähtävyys)

Rupakivi on toinen Karhunkierroksen nähtävyyksistä, jotka sijaitsevat Lapissa (toinen on Oulangan kanjoni). Pohjimmiltaan kyse on vain joen keskellä seisovasta kallionjärkäleestä, mutta mielestäni se on ihan vaikuttavan näköinen. Olen verkosta löytänyt kuvia, joissa vaeltajat ovat matalan veden aikana kahlanneet/uineet kallion luo, mutta vuoden 2007 vaelluksella rannalla oli korkean veden lisäksi ongelmana pari kaatunutta kuusta, jotka osaltaan tukkivat rannalle johtavan polun.

Savilampi (autiotupa)

Savilampi (autiotupa) Savilampi (autiotupa) Savilampi (autiotupa)

Savilampi on ensimmäinen autiotupa Hautajärveltä liikkeelle lähdettäessä. Täältä myös haarautuvat Oulangan kanjonin reunustoja pitkin menevät polut. Näiden syiden yhteisvaikutuksena täällä voi välillä olla hiukan ruuhkaa ja oma teltta voi olla hyvä vaihtoehto. Mikäli on kuitenkin hiljaisempaa, niin tämä tupa oli mielestäni jaettu pariin kamariin, joiden ansiosta täällä voi saada hiljaisena aikana oman hiljaisen sopen yöpymiselle.

Oulangan kanjoni (nähtävyys)

Oulangan kanjoni (nähtävyys) Oulangan kanjoni (nähtävyys) Oulangan kanjoni (nähtävyys) Oulangan kanjoni (nähtävyys)

Oulangan kanjoni on heti Kiutakönkään jälkeen vaellusreitin upein nähtävyys, jonka ohi on liiankin helppo porhaltaa ohi.

Lue lisää →

Taivalköngäs (autiotupa & nähtävyys)

Taivalköngäs (autiotupa&nähtävyys) Taivalköngäs (autiotupa&nähtävyys) Taivalköngäs (autiotupa&nähtävyys) Taivalköngäs (autiotupa&nähtävyys)

Taivalköngäs on Karhunkierroksen riippusiltojen keskittymä. Toki niitä riippusiltoja on muuallakin (Savilampi, Harrisuvanto ja Myllykoski), mutta Taivalkönkään kohdalla niitä on kolme kappaletta. Muutenkin kolmeen haaraan jakautunut joki tarjoaa vaeltajalla mukavasti kierreltävää, jos koskea ja virtaavaa vettä haluaa tutkia kaikista mahdollisista vinkkeleistä. En vain vieläkään ole keksinyt, että miten nuo maisemat saisi parhaiten ikuistettua valokuviksi.

Majapaikkaa miettiesä kannattaa muistaa, että tämä on Hautajärven ja Ristikallion reittien ensimmäinen yhteinen majapaikka ja sen seurauksena täällä voi olla melkoisesti porukkaa. Opasteiden perusteella minulle ainakin tuli sellainen mielikuva, että harjun päällä on luvallista telttailla. Vedenhaku harjun päälle on toki pitkä, mutta maisemat ovat komeat ja teltan läpi virtaa hyvä ilmavirtaus.

Ristikallio (nähtävyys & autiotupa)

Ristikallio (nähtävyys&autiotupa) Ristikallio (nähtävyys&autiotupa)

Ristikallion kohdalla joen molemmilla puolilla on sinällänsä ihan vakuuttavan kokoiset kalliot. Jostain syystä sieltä avautuvat näkyvät eivät kuitenkaan tehneet minuun mitään unohtumatonta vaikutusta. Ehkä tilanne olisi ollut erilainen, jos se olisi ollut minulle reitin ensimmäinen tai viimeinen nähtävyys. Vuonna 2005 se kuitenkin oli vain paikka, jonne tultiin yöksi Taivalkönkään suunnalta ja seuraavana aamuna suuntasin katsomaan, että miltä Kiutaköngäs näyttää todellisuudessa.

Majoituksen osalta Ristikallio on mukava paikka yöpymiselle sikäli, että siellä on paljon hyvää maata, jonne voi pystyttää teltan. Se on myös ainoa paikka, jossa olen Karhunkierroksen yhteydessä nähnyt Kuukkeleita lähietäisyydeltä.

Kiutaköngäs (nähtävyys)

Kiutaköngäs (nähtävyys) Taiteilijoita Kiutakönkäällä Kiutaköngäs (nähtävyys) Kiutakönkään alajuoksu

Kiutaköngäs on mielestäni Karhunkierroksen komein yksittäinen nähtävyys. Sinne pääsee vaelluksen lisäksi helposti Oulangan luontotalolta. Mikäli on vain päiväretkellä, niin Karhunkierroksen polkua kannattaa jatkaa 1.3km päähän Luontotalolta. Tuossa vaiheessa pitäisi tulla vastaan kyltit, jotka kertovat että 100m päässä alhaalla vasemmalla olisi tuli- ja telttapaikka. Tuo telttapaikka on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, koska sieltä pääsee esteettömästi katselemaan Kiutaköngästä alajuoksun suunnalta.

Lue lisää →

Merioja (telttapaikka)

Merioja (telttapaikka)

Merioja on 3.4km Kiutakönkäältä oleva teltta- ja tulipaikka. Tulin vuonna 2007 yöpyneeksi täällä, kun en ollut varma, että onko Kiutakönkään lähellä olevat telttapaikat sellaisia, että niihin pääsee harjultakin vai onko ne tarkoitettu lähinnä melojille. Merioja sinällänsä on ihan hyvä paikka pysähtymiselle, mutta etelään mennessä kannattaa mielestäni jatkaa matkaa ainakin Ansakämpälle asti ja pohjoiseen mentäessä kannattaisi mielestäni käydä kokeilemassa, että kuinka voimakkaasti Kiutakönkään jylinä kantautuu telttapaikalle.

Ansakämppä (autiotupa)

Ansakämppä (autiotupa) Ansakämppä (autiotupa)

Ansakämppä on rakennettu viehättävän joen mutkan ääreen. Autiotupa on vaellusreitin uusin, mutta maastossa on myös paljon hyviä telttapaikkoja. Rantaan pääsee hyvin kahlailemaan, mikäli kaipaa pientä virkistäytymistä. Joen vastakkaisella puolella on melojien käyttämä tulipaikka, mutta sinne uimista suunnittelevien kannattaa pitää mielessä, että joessa voi olla kohtalaisen voimakkaita virtauksia.

Ylikota (kota)

Ylikota (kota)

Ylikota on ensimmäinen piste, jossa etelään vaeltavat kohtaavat Kitkajoen. Aivan kesäkuun alussa paikka on kohtalaisen kuollut, mutta jo kesäkuun puolivälissä ruoho ja heinä tekevät paikasta aivan erinäköisen.

Harrisuvanto (Pieni Karhunkierros, nähtävyys & laavu)

Harrisuvanto Harrisuvannon riippusilta Harrisuvannon riippusilta Harrisuvannon riippusillalta

Harrisuvannon kohdalla Kitkajoki tekee mukavan S-mutkan, …

Lue lisää →

Kallioportti (Pieni Karhunkierros & nähtävyys)

Kallioportti (nähtävyys) Kallioportin yläpuolella Kallioportin jyrkänne Kallioportin portaat

Kallioportti on metsän keskellä nouseva jyrkänne, jonka kohdalla on tehty helppokulkuiset portaat.

Lue lisää →

Niskakoski (Pieni Karhunkierros & nähtävyys)

Niskakoski (nähtävyys) Niskakoski (nähtävyys) Niskakoski (nähtävyys)

Niskakoski on kakkosluokan koski, jossa voi ajottain nähdä rafting-veneitä tai koskimelojia. Vaeltajat kuitenkin ylittävät joen kuivin jaloin riippusiltaa pitkin.

Lue lisää →

Myllykoski (Pieni Karhunkierros, nähtävyys & autiotupa)

Myllykoski (nähtävyys&autiotupa) Myllykosken riippusilta Rafting Myllykoskessa Myllykosken alajuoksu

Myllykoski on oiva esimerkki vaeltaja ystävällisestä nähtävyydestä, jota pääsee mukavasti tarkastelemaan niin ylävirran kuin alavirran puolelta.

Lue lisää →

Aallokkokoski (Pieni Karhunkierros & nähtävyys)

Aallokkokoski

Aallokkokoski alkaa melkein välittömästi Myllykosken suvannosta. Drafting veneille ja kokeneille koskimelojille Aallokkokoski on varmaan huima kokemus. Vaeltajalle se kuitenkin näyttäytyy vain alhaalla laaksossa olevana virtana, jossa on kunnioitettava määrä valkoisia kuohuja. Aallokkokosken jälkeen ei ole enään paljoa matkaa Jyrävälle.

Jyrävä (Pieni Karhunkierros & nähtävyys)

Jyrävä (nähtävyys) Jyrävä (nähtävyys) Jyrävän turvajärjestelyt Jyrävä (nähtävyys)

Jyrävä on numerojen valossa komealta vaikuttava paikka, mutta loppujen lopuksi siinä joki vain ahtautuu kapeasta solasta läpi ja putoaa riittävän määrän metrejä alaspäin. …

Lue lisää →

Siilastupa (Pieni Karhunkierros & autiotupa)

Siilastuvan terassi Siilastupa joen yli tarkasteltuna Siilastupa yläviistosta Jyrävä Siilastuvan terassilta

Siilastuvan terassilta aukeaa suora näkymä Jyrävälle. …

Lue lisää →

Vattumutka (Pieni Karhunkierros & nähtävyys)

Vattumutka (nähtävyys) Vattumutka (nähtävyys)

Lue lisää →

Porontimajoki (autiotupa)

Porontimajoki (autiotupa)

Porontimajoki on viimeinen autiotupa ennen Rukalle saapumista. Porontimajoella on mukavasti kaksi erillistä tupaa, joten siellä pystyy parikin porukkaa mukavasti yöpymään tuvissa.

Lue lisää →

Konttainen (nähtävyys)

Konttainen (nähtävyys)

Konttainen on komea kalliojyrkänne, jonne on sangen helppo kivuta viereiseltä valtatieltä Karhunkierroksen reittiä pitkin. Vaikka paikka onkin komean näköinen, niin mielestäni sieltä avautuvat näkymät eivät kuitenkaan pärjää Valtavaaran maisemille.

Valtavaara (nähtävyys)

Valtavaaran päivätuvalta aukeaa komeat näkymät ympäristöön. Jos tänne kipuamista ennen on ajatellut, että järvi-Suomi tarkoittaa lähinnä Saimaan kanssa yhtyviä vesistöalueita, niin täältä näkyvät vesistöt laittavat pohtimaan, että Kuusamostakin löytyy melkoinen määrä järviä.