Kitkajoki Kuusamossa

Kitkajoki on 35km pitkä joki Kuusamossa, joka matkailijan näkövinkkelistä, alkaa Käylän tienoilta ja loppupäässä yhtyy Oulankajokeen, joka puolestaan virtaa Venäjän puolelle.

Joki on siitä mielenkiintoinen tapaus, että Suomen puolella joella on koskien ansiosta paljon nähtävää koskenlaskusta, raftingistä ja patikoinnista kiinnostuneille. Sen rannan vierustaa on mukava taivaltaa, vaikka alkukesästä se tuntuu hohkaavan kylmää ja kesäkuussa voi vielä pohjoisrinteiden alta löytää lunta.

Olen muutamaan otteeseen (2005, 2007 ja 2012) ihaillut Kitkajoen koskia Karhunkierroksen reitin varrella, mutta kesällä 2008 pääsin tutustumaan Kitkajokeen hiukan lähemmin, kun osallistuin Kanoottiliiton organisoimalle koskimelontakurssille, joka oli suunnattu retkimelojille.

Kurssi lähti vesille Käylänkosken yläpuolelta, joten päädyimme siis heti alkuun I-luokan koskeen. Ensimmäinen päivä meni tekniikkaharjoittelussa ja laskimme muutaman I-luokan kosken. Päivän lopuksi haimme makua seuraavan päivän koitoksista, kun laskimme II-luokkaan kuuluvan Peurakosken. Tässä yhteydessä pääsimme myös kokeilemaan kajakkien kuljetusta metsässä, koska Peurakosken laskettuamme kannoimme ne takaisin kosken yläpuolelle, minne laitoimme yöksi leirin pystyyn.

Toisen päivä alkoi Peurakosken laskemisella ja jatkoimme siitä Kitkajokea alaspäin. Matkan varrella tuli muutama I- ja II-luokan koskia, mutta niistä selvittiin kunnialla, kunnes Pienen Karhunkierroksen varrelle osuvan Niskakoken loppusuoralla minun vauhti pysähtyi stoppariin. Kajakin tyhjennyksen jälkeen matka jatkui III-luokan Myllykoskelle.

Myllykosken kohdalla menimme ensin kurssin opit mielessä katsomaan miltä III-luokkaan kuuluva Myllykoski näyttää melojan näkövinkkelistä. Ainoastaan kaksi yhdeksän hengen ryhmästä päätti kokeilla, että pääseekö siitä läpi ja valitettavasti heistä kumpikaan ei siinä onnistunut. Molemmat saatiin kuitenkin onnistuneesti pelastettua Myllykosken suvantoon.

Reissulla tuli opittua sellainen pieni yksityiskohta, että Myllykoskelta on vain pari sataa metriä IV-luokan Aallokkokosken alkuun. Vaellusreitillä Aallokkokoski on vain jossain kaukana alhaalla oleva kuohuva joki, mutta se alkaa melkein heti Myllykosken jälkeen, jatkuu noin kilometrin verran ja pian sen loppupään jälkeen tulee Jyrävä, jonka luokitus on virtausmääristä riippuen V tai VI. Jyrävä on sen verran vaativa kohde koskimelojalle, että oman käsitykseni mukaan ainoastaan muutama meloja vuodessa laskee sen läpi.

Rafting veneille Kitkajoki on siltä osin sangen erilainen, että ainakin Käyläkoskelta Niskakoskelle rafting veneet käyttävät kaikilla tasaisilla osuuksilla perämoottoria sen sijaan, että porukka itse hoitaisi melomisen. Toisaalta rafting veneet eivät meidän tapaan pysähdy Myllykosken yläpäähän, vaan ne laskevat sen tyylikkäästi läpi ja jatkavat matkaa Aallokkokoskelle. Jyrävää ennen rafting veneetkin joutuvat kuitenkin rantautumaan sen verran, että kaikki veneessä olijat jouksevat polkua pitkin Jyrävän alapuolelle katsomaan kuinka tyhjä rafting vene poukkoilee Jyrävän kuohuissa.

Valokuvia Kitkajoelta

2008: Peurakoski 2012: Niskakoski 2012: Myllykoski 2007: Myllykoski 2007: Aallokkokoski 2012: Turvajärjestelyt 2012: Jyrävä 2012: Siilastupa 2012: Kitkajoki 2012: Kitkajoki 2012: Vattumutka 2012: Harrisuvanto 2005: Kitkajoki 2005: Ylikota

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Paikka: Kitkajoki, Kuusamo