Oliivirastas (Turdus olivaceus)

Oliivirastas (Turdus olivaceus) on rastaiden heimoon kuuluva varpuslintu.

Oliivirastasta tavataan Afrikan itä- ja eteläosissa. Lajin populaatiota ei ole arvioitu, mutta sen on kuvattu olevan yleinen koko levinneisyysalueellaan. Laji on luokiteltu elinvoimaiseksi.

Oliirastas elää ainavihannissa metsissä ja metsänreunoissa sekä puutarhoissa.

Oliivirastaan pesä on puussa 3–16 metrin korkeudella. Naaras rakentaa pesän yksin noin 10 päivässä. Se munii 2–3 munaa, joita se hautoo yksin noin 14 päivää, jättäen pesän välillä korkeintaan tunniksi ravinnonhaun ajaksi. Poikaset lähtevät pesästä noin 16 vuorokauden ikäisinä, mutta ovat riippuvaisia vanhemmistaan vielä kaksi kuukautta tämän jälkeen.

Oliivirastas käyttää ravinnokseen matoja, hyönteisiä, muita selkärangattomia ja pudonneita hedelmiä. Se etsii ravintonsa pääasiassa maasta.

Oliivirastas eri tilanteissa

Potretti #21/2009: Puron ääressä Parvekkeen kaiteella Puun oksalla Puun oksalla

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes)
Heimo: Rastaat Turdidae
Suku: Rastaat Turdus
Laji: olivaceus