Afrikankaija (Poicephalus meyeri)

Papukaijalinnut ovat yleensä värikkäitä ja lyhytkaulaisia. Niiden pää on suurikokoinen sekä nokka lyhyt, terävä ja voimakas. Yläleuka kaartuu voimakkaasti alaspäin ja liikkuu pystysuunnassa sarananivelen avulla. Alaleuka liikkuu sekä sivuille että eteenpäin. Nokan joustavuus on apuna linnun kiipeillessä puissa. Myös vahvat jalat ovat sopeutuneet latvuselämään. Lintujen koko vaihtelee kymmensenttisistä kääpiökaijoista noin metrin kokoisiin aroihin. Värityksen erot sukupuolten välillä vaihdelevat lajin ja suvun mukaan: esimerkiksi avoparikaijalla sukupuoliero on selvä heti kunhan poikanen saa ensimmäisen sulkansa: koiraat ovat kirkkaan vihreitä, naaraat puna-sinisiä. Amatsoneilla ja aroilla ulkoisia sukupuolieroja ei ole havaittavissa. Joillain lajeilla sukupuolierot ovat havaittavissa mutteivat niin selkeät kuin esimerkkinä mainituilla avoparikaijoilla: esimerkiksi neitokakadun luonnonväritteessä koiraan maski on kirkkaan keltainen ja siipi- ja pyrstösulat yksiväriset, kun taas naaraan (ja nuoren poikasen) kasvomaski on haalean harmaa ja siipi- ja pyrstösulat harmaan ja keltaisen kirjavat.

Afrikankaija (Poicephalus meyeri) @ Mara Naboisho Afrikankaija (Poicephalus meyeri) @ Mara Naboisho Naamiokaijanen (Agapornis personatus) @ Tarangire

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Kuvauspaikkoja:
Tarangire, Tansania

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes