Suippohuulisarvikuono (Diceros bicornis)

Sarvikuonot (Rhinocerotidae) ovat kavioeläimiin kuuluvia suurikokoisia nisäkkäitä, joita elää luonnonvaraisina Afrikassa ja Aasiassa. Sarvikuonojen heimoon kuuluu viisi elossa olevaa lajia, joista neljä on uhanalaisia.

Sarvikuonot ovat norsujen jälkeen suurimpia maanisäkkäitä.

Leveähuulisarvikuono (Ceratotherium simum)

Leveähuulisarvikuono eli aiemmalta nimeltään valkosarvikuono (Ceratotherium simum) on yksi viidestä elossa olevasta sarvikuonolajista ja ainoa, joka ei ole uhanalainen. Leveähuulisarvikuonoa on kahta alalajia: zairenleveähuulisarvikuono (C. simum cottoni) ja etelänleveähuulisarvikuono (C. simum simum). Ne luokitellaan toisinaan kahdeksi erilliseksi lajiksi.

Leveähuulisarvikuonoa kutsutaan toisinaan valkoiseksi sarvikuonoksi. Nimi johtuu väärinkäsityksestä: englantilaiset sotkivat buurien kielen sanan weit eli leveä (viitaten eläimen kuonoon) englannin kielen sanaan white valkoinen. Nimi ei siis kuvaa eläimen väriä, vaikka leveähuulisarvikuono onkin jonkin verran vaaleampi kuin toinen afrikkalainen laji suippohuulisarvikuono (jota joskus on sanottu myös mustasarvikuonoksi).

Verrattuna suippohuulisarvikuonoon leveähuulisarvikuono on rauhallinen, eikä ole ihmistä kohtaan kovin aggressiivinen.

Leveähuulisarvikuono on lähes karvaton ja väriltään harmaa. Se painaa 1800–2700 kiloa ja sillä on korkeutta 1,5–1,8 metriä. Sillä on kuonossaan kaksi sarvea, joista suurempi on pohjoisella zairenleveähuulisarvikuonolla noin metrin mittainen ja etelänleveähuulisarvikuonolla jopa 1,5 metriä pitkä. Leveähuulisarvikuonot lisääntyvät hitaasti mutta elävät 40–60-vuotiaiksi.

Nakuru, Kenia

2014: Nakuru 2014: Nakuru 2014: Nakuru 2014: Nakuru 2014: Nakuru 2014: Nakuru

Ngorongoro, Tansania

2009: Ngorongoro 2009: Ngorongoro 2009: Ngorongoro 2009: Ngorongoro 2009: Ngorongoro

Suippohuulisarvikuono (Diceros bicornis)

Suippohuulisarvikuono, aiemmalta nimeltään mustasarvikuono (Diceros bicornis) on äärimmäisen uhanalainen afrikkalainen nisäkäslaji.

Suippohuulisarvikuonon hartiakorkeus on 137–180 cm ja ruumiinpituus 2,9–3,75 m. Häntä on lyhyt. Paino on 700–1400 kg. Uros ja naaras ovat samannäköiset. Väriltään pääasiassa harmaa, mutta väri voi vaihdella vaaleanruskeasta tummanruskeaan maaperän mukaan. Sillä on yleensä kaksi sarvea, joskus kolmas pieni, taempi sarvi. Etusarvi on yleensä isompi, pituudeltaan keskimäärin 50 cm, mutta pisin mitattu on ollut 132 cm pitkä. Suippohuulisarvikuonojen elinikä on noin 30–50 vuotta.

Suippohuulisarvikuonot ovat erittäin likinäköisiä, mutta niillä on kuitenkin erinomainen kuulo- ja hajuaisti.

Meru, Kenia

Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia Meru, Kenia

Masai Mara, Kenia

2014: Masai Mara, Kenia 2014: Masai Mara, Kenia 2014: Masai Mara, Kenia 2014: Masai Mara, Kenia 2014: Masai Mara, Kenia

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kavioeläimet Perissodactyla
Heimo: Sarvikuonot Rhinocerotidae