Keltanokkatoko (Tockus flavirostris)

Sarvinokat (Bucerotidae) ovat lintuheimo, jonka lajit elävät trooppisessa ja subtrooppisessa Afrikassa ja Aasiassa. Niiden tunnuspiirteenä on pitkä, alas kaartuva nokka, jossa on usein kirkkaita värejä. Yläleuassa on myös usein erikoinen sarvimainen lisäke, josta koko heimo on saanut sekä tieteellisen että suomenkielisen nimensä. Erityispiirteenä on lisäksi lintujen kaksilohkoinen munuainen. Sarvinokat ovat myös ainoita lintulajeja, joilla ensimmäiset kaulanikamat (kannattajanikama ja kiertäjänikama) ovat sulautuneet yhteen. Nikamien sulautuminen tarjoaa todennäköisesti paremman tuen lintujen suurelle nokalle.

Akaasiatoko (Tockus deckeni)

Tsavo West

2014: Akaasiatoko (Tockus deckeni) @ Tsavo West 2014: Akaasiatoko (Tockus deckeni) @ Tsavo West 2014: Akaasiatoko (Tockus deckeni) @ Tsavo West 2014: Akaasiatoko (Tockus deckeni) @ Tsavo West

Mara Naboisho & Tarangire

2014: Akaasiatoko (Tockus deckeni) @ Mara Naboisho 2009: Akaasiatoko (Tockus deckeni) @ Tarangire

Harmaatoko (Tockus nasutus)

Tsavo West, Tarangire & Lake Manyara

2014: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Tsavo West 2014: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Tsavo West 2014: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Tsavo West 2014: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Tsavo West 2014: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Tsavo West 2009: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Tarangire 2009: Harmaatoko (Tockus nasutus) @ Lake Manyara

Keltanokkatoko (Tockus flavirostris) @ Samburu, Kenia

2014: Keltanokkatoko (Tockus flavirostris) @ Samburu 2014: Keltanokkatoko (Tockus flavirostris) @ Samburu

Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West, Kenia

2014: Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West 2014: Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West 2014: Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West 2014: Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West 2014: Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West 2014: Punanokkatoko (Tockus erythrorhynchus) @ Tsavo West

Etelänkalkkunasarvekas (Bucorvus leadbeateri)

Etelänkalkkunasarvekas (Bucorvus leadbeateri) on sarvinokkien heimoon kuuluva lintu sekä suurin sarvekas. Se liikkuu lähes yksinomaan maassa.

Etelänkalkkunasarvekas on suuri lintu, se kasvaa pituudeltaan 90–130cm pitkäksi. Koiras painaa 3,5–6,2 kg ja naaras painaa 2,2–4,6kg. Koiras on naarasta suurempi. Höyhenpuku on lähes kaikkialta musta. Siipien kärkien suuret sulat ovat valkoisia. Silmien ympärystö ja kurkun alue ovat paljaita. Ne ovat punaisia, mutta naarailla punaisessa nahassa on sinisiä alueita.

Mara Naboisho & Serengeti

2014: Etelänkalkkunasarvekas (Bucorvus leadbeateri) 2014: Etelänkalkkunasarvekas (Bucorvus leadbeateri) 2009: Etelänkalkkunasarvekas (Bucorvus leadbeateri) 2009: Etelänkalkkunasarvekas (Bucorvus leadbeateri)

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Säihkylinnut (Coraciiformes)
Heimo: Sarvinokat Bucerotidae