Strutsi (Struthio camelus)

Masaistrutsi (Struthio camelus massaicus)

Strutsi (Struthio camelus) on suurin nykyisin elävä lintu, joka kasvaa jopa 2,8 metriä korkeaksi. Sillä on pitkät jalat ja kaula. Se on lentokyvytön, mutta voi juosta 65 km/h. Se elää villinä Afrikassa, mutta sitä tarhataan kaikkialla maailmassa, Suomessakin, munien, lihan ja höyhenten takia. Strutsin potku voi tappaa aikuisen ihmisen.

Vaikka strutsi onkin lintu, se ei kykene lentämään: ruumiinpainoon verrattuna strutsilla on aivan liian pienet siivet, ja sillä on aivan liian pieni rintalihas, rintalihaksen tulisi olla 500 mm:n paksuinen, jotta se pystyisi nostamaan koko painonsa ylös. Höyhenien rakenne ei myöskään sovi lentämiseen: niistä puuttuvat lentävien lintujen höyhenissä esiintyvät väkäset, jotka pitävät höyhenen untuvat yhdessä ja saavat aikaan höyhenen sileän pinnan.

Mara Naboisho, Masai Mara & Tsavo West, Kenia

Mara Naboisho Masai Mara Masai Mara Masai Mara Masai Mara Naaras @ Tsavo West

Tarangire & Ngorongoro, Tansania

Naaras @ Tarangire Uros @ Tarangire Soidinmenot @ Tarangire Poikue @ Tarangire Ngorongoro

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Somalianstrutsi (Struthio molybdophanes)

Struthio molybdophanes, jota toisinaan kutsutaan myös somalianstrutsiksi, on strutsien heimoon kuuluva lentokyvytön lintu. Osa tutkijoista pitää sitä omana lajinaan, osa strutsin alalajina (Struthio camelus molybdophanes).

Yleisesti somalianstrutsi muistuttaa paljon muita strutseja. Sen iho on kuitenkin kaulassa ja lantioissa väriltään hieman vaaleanpunaiseen vivahtava siniharmaa. Koirailla se muuttuu pariutumisaikana kirkkaansiniseksi. Kaulassa on leveä valkoinen rengaskuvio. Myös pyrstösulat ovat valkoiset. Naaraat ovat hieman koiraita kookkaampia ja niiden höyhenet ovat väriltään ruskeampia kuin muiden strutsilajien naarailla.

Meru & Samburu, Kenia

Meru Meru Meru Samburu

Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Strutsilinnut Struthioniformes
Heimo: Strutsit Struthionidae