Västäräkki (Motacilla alba)

Västäräkit (Motacillidae) on varpuslintuihin kuuluva heimo, johon
kuuluu viisi sukua ja 58 lajia. Västäräkeille ominaista on pitkä
keikutteleva pyrstö. Heimon linnut ovat pituudeltaan noin 15-18
cm ja ruumiinrakenteeltaan ne ovat hoikkia hyönteissyöjiä, jotka
viettävät aikansa yleensä maassa. Ne munivat yleensä 5–6 pilkullista
munaa pesäänsä. Suomessa västäräkkien heimosta ainoastaan kirviset
(Anthus) ja västäräkit (Motacilla).

Afrikanvästäräkki (Motacilla aguimp)

Afrikanvästäräkin pituus on 18,5–19 cm, siipien kärkiväli 26–31 cm ja
paino 23–30 g. Se on hieman tavallista västäräkkiä kookkaampi,
höyhenpuvultaan mustavalkoinen. Myös naaman kuviointi on
erilainen. Juhlapukuisen koiraan väritys on kirkkaampi kuin
naaraan. Nuoren linnun puku on tumman ruskeanharmaa.

Afrikanvästäräkki elää Saharan ja Sahelin eteläpuolisessa
Afrikassa. Lajin esiintymisalueen laajuus on noin 79000
neliökilometriä. Sitä ei ole tavattu Suomessa.

Afrikanvästäräkki elää mielellään jokien rannoilla. Se on yleinen ja
kesy lintu myös kylissä, taajamissa ja teiden varsilla. Rannikolla se
on tavallinen laguuneissa.

2014: Afrikanvästäräkki @ Naivasha 2014: Afrikanvästäräkki @ Mara Naboisho 2014: Afrikanvästäräkki @ Mara Naboisho 2014: Afrikanvästäräkki @ Mara Naboisho 2014: Afrikanvästäräkki @ Mara Naboisho 2014: Afrikanvästäräkki @ Mara Naboisho 2014: Afrikanvästäräkki @ Mara Naboisho 2014: Afrikanvästäräkki @ Nairobi, Kenia

Västäräkki (Motacilla alba)

Ulkonäkö: Harmaa selkä ja valkea vatsapuoli, pään etuosa valkoinen ja
päälaki musta, samoin kaula. Pyrstö on pitkä ja se heiluu lajille
tyypillisesti kävelyn aikana.

Pituus: 18–20 cm, paino noin 20 g, koiras on hiukan kookkaampi.

Ääni: Västäräkin ääni on lyhyt kaksitavuinen ”tsi-tsit” ja se ääntelee
liikkuessaan jatkuvasti.

Västäräkki pesii Euroopassa ja Aasiassa sekä myös
Pohjois-Afrikassa. Se on paikkalintu lauhkeimmilla
esiintymisalueillaan, mutta muilta alueilta se lentää talvehtimaan
Afrikkaan. Suomessa pesii noin 800 000 paria västäräkkejä.

Västäräkkiä tavataan aukeilla alueilla usein lähellä asutusta tai
vettä. Se suosii paljaita alueita ravinnon haussa, missä se voi myös
toteuttaa tyypillistä liikkumistaan.

Västäräkki tekee pesänsä kivimuurien rakoihin ja muihin
samankaltaisiin luonnollisiin ja ihmisen tekemiin rakennelmiin. Naaras
munii tavallisesti viisi tai kuusi munaa, joita molemmat puolisot
hautovat yhteensä noin 13 vrk. Poikaset lähtevät pesästä kahden viikon
ikäisinä ja molemmat emot huolehtivat niistä vielä viikon, pari.

2008: Västäräkki @ Uutela 2008: Västäräkki @ Uutela 2008: Västäräkki @ Uutela 2008: Västäräkki @ Laajalahti 2007: Västäräkki @ Pornaistenniemi 2006: Västäräkki @ Kuusamo 2006: Västäräkki @ Kuusamo 2006: Västäräkki @ Kuusamo

(pienistä kuvista aukeaa albumi)

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Eläinkunta (Animalia)
Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata)
Alajakso: Selkärankaiset (Vertebrata)
Luokka: Linnut (Aves)
Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes)
Heimo: Västäräkit (Motacillidae)